X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ГУ ДФС У ДОНЕЦЬКIЙ ОБЛАСТI

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 20.09.2017 р. № 1996/ІПК/05-99-40-01

Про можливість роздрібної торгівлі винами столовими на розлив

Щодо можливості здійснювати роздрібну торгівлю винами столовими без наявності ліцензії та здійснення роздрібної торгівлі винами столовими на розлив, з тари (посуду) місткістю менше 50 л у тару (посуд) покупця на винос у відповідності до ст. 52 розділу II Податкового кодексу Україні (далі - Кодекс), повідомляє.

Відповідно до преамбули Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами та доповненнями) (далі - Закон № 481), Закон № 481 визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, стартом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України.

Дія Закону № 481 не поширюється на роздрібну торгівлю винами столовими, крім випадків, передбачених Законом № 481, а також на виробництво вин виноградних і плодово-ягідних, напоїв медових, наливок і настоянок, виготовлених громадянами в домашніх умовах для власного споживання.

Згідно з частиною тринадцятою ст. 15 Закону № 481, роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Разом з цим, звертаємо увагу, що згідно з нормами ст. 1, ст.6 Закону України від 16.06.2005 № 2662-ІV «Про виноград та виноградне вино» (зі змінами та доповненнями), столові вина є алкогольними напоями, випуск яких не допускається із вмістом спирту нижче 9 відсотків об'ємних. Тому необхідно врахувати, що роздрібна торгівлі столовими винами може здійснюватись без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, але за умови обов’язкового дотримання суб’єктами господарювання норм законодавства України, що регулюють питання виробництва та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, зокрема, розділу VI Податкового кодексу України, Закону № 481, Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України вад 30.07.1996 № 854, тощо.

Відповідно до ст. 1 Закону України № 481 роздрібна торгівля - це діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій (ст. 15 Закону № 481).

Згідно з п. 22 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року № 854 зі змінами та доповненнями, продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки закладами ресторанного господарства та спеціалізованими відділами підприємств, що мають статус закладів ресторанного господарства, підприємств з універсальним асортиментом товарів.

Правила робота закладів (підприємств) ресторанного господарства (далі - Правила) затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 № 219 зі змінами та доповненням. При цьому у назві та тексті Правил слова «громадське харчування» в усіх відмінках замінено словами «ресторанне господарство» згідно з наказом Міністерства економіки України від 09.10.2006 р. № 309.

Згідно з п. 1.3 Правил заклад ресторанного господарства - це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність; виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

Крім того, відповідно до Інструкції щодо заповнення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 24.10.2005 № 327, ресторанне господарство - це вид економічної діяльності суб’єктів господарювання щодо надання послуг із задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля або без нього в закладах (об’єктах) ресторанного господарства (коди згідно з КВЕД— 55.3, 55.4, 55.5), а об’єкт (заклад) ресторанного господарства - місцева одиниця (структурний підрозділ) суб’єкта господарювання, яка розміщується в окремій будівлі або приміщені, має, як правило, обладнаний столами та стільцями для споживання їжі зал і необхідні виробничі та побутові приміщення та в якій здійснюється продаж продукції власного виготовлення і купованих товарів, переважно для споживання на місці.

Статтею 11 Закону №481 визначено порядок розливу та маркування алкогольних напоїв (в т.ч. пива). Зокрема зазначено, що розлив пива здійснюється виключно у передбачені діючими стандартами скляну тару, металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки ПЕТФ, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки, а також у алюмінієві бочки, бочки із нержавіючої сталі (кеги) та інші види тари згідно з чинною нормативною документацією. При цьому зазначено, що на видимій стороні етикетки, або контретикетки, або корка, або пляшки (іншого посуду) виробу повинні бути зазначені дата виготовлення виробу, код суб’єкта господарювання та номер ліцензії на виробництво.

Статтею 15 прим 3 Закону №481 визначено, що продаж вин з доданням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних власного виробництва ординарних та марочних на розлив з тари місткістю від 50 до 600 л дозволяється суб’єктам господарювання первинного та змішаного виноробства виключно за місцем розташування таких суб’єктів господарювання у межах адміністративно-територіальних одиниць (міст, селищ, сіл) із сплатою акцизного податку у розмірі, встановленому Податковим кодексом України, якщо у ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями про це є відповідний запис органу, що видав таку ліцензію. Річні обсяги продажу вин (виноматеріалів оброблених) на розлив такими суб’єктами господарювання не можуть перевищувати 20 відсотків від річного обсягу вироблених виноматеріалів.

Крім того згідно зі статтею 15 прим 3 Закову №481 дозволяється продаж алкогольних напоїв на розлад для споживання на місці суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статує підприємства громадського харчування підприємств з універсальним асортиментом товарів.

Отже, проаналізувавши вищевикладене» продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється суб'єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус громадського харчування підприємств з універсальним асортиментом товарів.

При здійсненні торгівлі алкогольним напрями на розлив суб’єкти господарювання мають дотримуватись вимог чинного законодавства, яке регулює відносини у сфері обігу алкогольних напоїв.