X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 27.12.2019 р. № 2162/6/99-00-04-01-02-15/ІПК

Державна податкова служба України відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі Кодекс) за результатами розгляду запиту на отримаьня індивідуальної податкової консультації Підприємця у межах компетенції повідомляє таке.

Підприємець здійснює господарську діяльність як платник єдиного податку 2 групи без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Платником податків розроблено рецепт гарячого напою у складі підігрітого виноградного соку (65 відс. від загальної кількості готового напою), вина столового (35 відс. від загальної кількості готового напою) та спецій (далі  гарячий напій).

З урахуванням викладеного, суб’єкт господарювання звертається з проханням надати інформацію:

1. Чи підпадає під дію Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі  Закон № 481) гарячий напій?

2. До категорії яких напоїв відноситься гарячий напій?
 

3. Які вимоги встановлені Законом № 481 до торгівлі таким напоєм?

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва,експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі, зокрема, алкогольними напоями, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначено Законом № 481.

Дія Закону № 481 не поширюється на роздрібну торгівлю винами столовими, крім випадків, передбачених цим Законом, а також на виробництво вин виноградних і плодово-ягідних, напоїв медових, наливок і настоянок, виготовлених громадянами в домашніх умовах для власного споживання (абзац другий преамбули Закону № 481).

Пунктом 28 статті 1 Закону України від 16 червня 2005 року № 2662 IV «Про виноград та виноградне вино» визначено, що вино столове це вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла. Залежно від вмісту цукрів, столове вино поділяється на сухе, напівсухе, напівсолодке.

Відповідно до ДСТУ 4806-2007 «Вина. Загальні технічні умови» при виробництві вин виноградних використання цукру, води, ароматизаторів та барвників заборонено.

Таким чином, гарячий напій, виготовлений з використанням столового вина, підігрітого виноградного соку та спецій, не є столовим вином.

Згідно з абзацом сьомим статті 1 Закону № 481 алкогольні напої  це продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД;

Отже гарячий напій, виготовлений відповідно до рецепту Підприємця з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, є алкогольним напоєм; виробництво, оптова і роздрібна торгівля таким напоєм регулюється Законом № 481.

Відповідно до вимог частини шостої статті 2 Закону № 481 виробництво, зокрема, алкогольних напоїв здійснюється суб’єктами господарювання незалежно від форм власності за умови одержання ліцензії.

Порядок видачі, призупинення, анулювання ліцензій на виробництво, зокрема, алкогольних напоїв визначені статтею 3 Закону № 481.

Статтею 11 Закону № 481 визначені вимоги до маркування алкогольних напоїв та передбачено, що розлив алкогольних напоїв здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами тару.

Згідно з частиною першою статті 15 Закону № 481 оптова торгівля на території України, зокрема, алкогольними напоями здійснюється за наявності у суб’єктів господарювання всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями.

Частиною двадцятою статті 15 Закону № 481 визначено, що роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Відповідно до вимог пункту 11 частини першої статті 15 3 Закону № 481 продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у невизначених для цього місцях торгівлі  забороняється.

Абзацом чотирнадцятим статті 1 Закону № 481 визначено, що місце торгівлі це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива  без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Відповідно до вимог частини шостої статті 15 3 Закону № 481, абзацу першого пункту 22 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року № 854 (далі  Правила), продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів господарювання громадського харчування, суб’єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів.

При цьому, пунктом 23 Правил визначено, що забороняється під час продажу алкогольних напоїв на розлив у закладах ресторанного господарства змішувати напої різних видів і марок, крім виготовлення коктейлів.

Технологічні, калькуляційні картки на коктейлі погоджуються із санітарно-епідеміологічною службою, затверджуються керівником підприємства, бухгалтером та скріплюються печаткою.

Крім того, з урахуванням вимог підпункту 3 підпункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 Кодексу Підприємець, який планує їх виготовляти та здійснювати торгівлю алкогольними напоями, не може бути платником єдиного податку першої - третьої груп.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.