X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 27.05.2020 р. № 2210/6/99-00-17-03-02-06/ІПК

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі Кодекс) розглянула запит Товариства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства, та в межах компетенції повідомляє.

У зверненні Товариство зазначає, що має зареєстровані місця зберігання спирту коньячного та спирту етилового ректифікованого, а також ліцензії на виробництво спирту коньячного та на виробництво алкогольних напоїв і планує налагодити виробництво алкогольних напоїв на основі зернового дистиляту, зокрема отриманого шляхом імпорту.

Враховуючи зазначене Товариство запитує:

1. Чи повинні потужності одночасно виробляти спирт коньячний, плодовий та зерновий дистилят?

2. Чи повинні потужності мати технічну та технологічну можливість виробництва спирту коньячного та/або плодового, та/або зернового дистиляту окремо один від одного?

3. Чи це три різні потужності, які повинні мати технічну та технологічну можливість виробництва спирту коньячного або плодового, або зернового дистиляту?

4. Чи достатньо того, що потужності виробляють спирт коньячний та технічно їх дозволяється використовувати для виробництва зернового дистиляту?

5. Чи це три різні потужності, які повинні мати технічну та технологічну можливість виробництва спирту коньячного та/або плодового та/або зернового дистиляту окремо один від одного?

6. Яким документом і кому підтверджувати такі характеристики виробничих потужностей?

7. Чи може Товариство за умови наявності ліцензії на виробництво лише спирту коньячного здійснювати імпорт зернового дистиляту?

8. Чи необхідно для реєстрації місця зберігання зернового дистиляту, що буде імпортований Товариством, до заяви про внесення місця зберігання спирту до Єдиного реєстру місць зберігання додавати нотаріально посвідчену копію ліцензії на право виробництва спирту коньячного?

9. Чи потрібно реєструвати місце зберігання зернового дистиляту, якщо Товариство має зареєстроване місце зберігання спирту етилового ректифікованого?

Закон України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі  Закон № 481) визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України.

Відповідно до частини першої ст. З Закону № 481 ліцензії на виробництво алкогольних напоїв за коньячною технологією видаються лише тим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які мають повний технологічний цикл виробництва, включаючи викурку і витримку.

Суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), який отримав ліцензію на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією, має право здійснювати оптову торгівлю спиртом коньячним і плодовим та зерновим дистилятом без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.

Повний технологічний цикл виробництва сукупність приміщень, технологічного та іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу, а також лабораторій (власних або залучених на договірних засадах у випадках, передбачених цим Законом), акредитованих відповідно до законодавства (абз. 20, ст. 1 Закону № 481).

Вимоги до повних технологічних циклів виробництва коньяку, алкогольних напоїв за коньячною технологією і тютюнових виробів встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави, а вимоги до місць зберігання спирту - центральним органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України (ч. 8, ст. 8 Закону № 481).

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2015 року № 229 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 06 липня 2015 р. за № 786/27231) затверджено вимоги до повних технологічних циклів виробництва коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією (далі Вимоги).

Ці Вимоги встановлюють перелік вимог до повних технологічних циклів виробництва коньяку та (або) алкогольних напоїв за коньячною технологією.

Таким чином надання відповіді на поставлені питання щодо вимог до потужностей по виробництву спирту коньячного, плодового та зернового дистиляту відносяться до компетенції Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, оскільки відповідно до Положення про
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 459 (із змінами і доповненнями), основними завданнями Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки) є серед іншого забезпечення формування та реалізація державної політики з питань виноробства, харчової і переробної промисловості.

Відповідно до частини четвертої статті 14 Закону № 481 імпорт та експорт спирту коньячного і плодового та зернового дистиляту здійснюються суб'єктами    господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які забезпечені дубовою тарою або нержавіючими чи емальованими ємностями з дубовою клепкою для витримки спирту коньячного і плодового та зернового дистиляту, кваліфікованими фахівцями та    власними виробничими потужностями з виробництва спирту коньячного і плодового та зернового дистиляту, коньяку і алкогольних напоїв за коньячною технологією та мають ліцензії на виробництво спирту коньячного та/або плодового та/або зернового дистиляту.

Виробництво зернового дистиляту здійснюється за наявності внесених до Єдиного реєстру місць зберігання спирту (далі Реєстр) (частина восьма ст. 2 Закону № 481).

Крім цього, наказом Державної податкової адміністрації України від 28 травня 2002 року № 251 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 серпня 2002 р. за N 670/6958) затверджено Порядок ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі  Порядок).

Відповідно до п. 3.2. Порядку спирт повинен зберігатися та обліковуватися орендарем спиртосховища (спиртобази) окремо від продукції орендодавця. У спиртосховищі (на спиртобазі) повинні бути належні умови для проведення інвентаризації та обліку спирту окремо орендарем і орендодавцем.

Спирти повинні зберігатися та обліковуватися роздільно. Про внесення місця зберігання спирту із зазначенням місткості відповідно до найменування спирту до Єдиного реєстру за одним місцезнаходженням суб’єкту підприємницької діяльності видається одна довідка.

Внесення даних до Реєстру проводиться на підставі заяви суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) з обов’язковим зазначенням місцезнаходження місця зберігання спирту, а також:

для юридичних осіб найменування, місцезнаходження, коду Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), для фізичних осіб суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) прізвища, імені, по батькові, місця проживання, реєстраційного номера облікової картки платника податків.

До заяви додаються документ, що підтверджує право користування цим приміщенням, та довідка про відповідність місця зберігання спирту вимогам, встановленим центральним органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до частини двадцять третьої статті 3 Закону № 481 на виробництво спирту етилового неденатурованого, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, спирту етилового денатурованого, алкогольних напоїв та тютюнових виробів видаються окремі ліцензії на кожен вид діяльності.

Таким чином, для здійснення імпорту зернового дистиляту необхідно отримати ліцензію на його виробництво.

Отримання ліцензії на виробництво зернового дистиляту можливо, серед іншого за наявності внесеного до Реєстру місця зберігання зернового дистиляту.
Порядок видачі ліцензій на виробництво зокрема зернового дистиляту встановлено статтею 3 Закону № 481.

Частиною третьою статті 5 Господарського кодексу України визначено, що суб’єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання здійснюють свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.