X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 17.12.2020 р. № 5218/ІПК/99-00-09-03-03-06

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Товариства про надання індивідуальної податкової консультації і повідомляє наступне.

Товариство повідомляє, що 26.11.2019 вироблено купаж  «На напій алкогольний міцний» в кількості 2412,8 дал / 723а/а, міцністю 30%об та масовою концентрацією цукру 84,3 г/дм³, згідно ТУ У 11.0-32751876-009:2019 «Напої алкогольні. Технічні умови».

Зазначені купажі вироблені за коньячною технологією, а саме: використано спирти коньячні середні віку витримки не менше 2-х років, пом’якшена вода, цукровий колер та цукровий сироп.

Товариство планує вироблений купаж «На напій алкогольний міцний» в кількості 2412,8 дал / 723а/а направити на виробництво бренді виноградних ординарних, в яких використовуються спирти коньячні терміном витримки до 3-х років згідно ТУ У 15.9-32751876-001:2003 «Бренді виноградні ординарні. Технічні умови».

Товариство запитує:

Чи буде правомірним направлення Товариством виготовленого купажу «На напій алкогольний міцний» на виробництво бренді виноградних ординарних, в яких використовуються спирти коньячні терміном витримки до 3-х років?

Правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов’язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва,  права  і  обов’язки  виробників,  повноваження  органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні регулює Закон України від 16 червня 2005 року № 2662 «Про виноград та виноградне вино» (далі - Закон № 2662).

Дія цього Закону поширюється на юридичних та фізичних осіб, господарська діяльність яких включає виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства.

Виноробна продукція - вина тихі, шампанські, ігристі та газовані, вермути, бренді, коньяки і алкогольні напої виноградного походження (п. 36 ст.1  Закону № 2662).

Частиною 1 статті 5 Закону № 2662 встановлено, що вина і коньяки України виготовляються згідно з правилами виробництва і зберігання тихих вин, правилами виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва коньяків України, правилами виробництва виноробної продукції і технологічними інструкціями, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства.

Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються матеріали та речовини українського та/або неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо часток їх використання у виробництві, дозволені для використання нормативно-правовими актами та Головним державним санітарним лікарем України.

Нові марки виноробної продукції затверджує керівник суб'єкта господарювання на підставі висновку Центральної галузевої дегустаційної комісії виноробної промисловості та/або дегустаційної комісії профільної наукової установи, та/або дегустаційної комісії галузевої громадської спілки, що діють відповідно до порядку, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства.

Право затверджувати нові марки тихих вин і марочних коньяків України надається підприємствам і організаціям, які мають власну стабільну сировинну базу і відповідні потужності для їх виробництва  (ч.11 ст. 5 Закону № 2662).

Відповідно до частини 13 статті 5 Закону № 2662 перелік необхідних для цього документів, терміни і процедури подачі, затвердження і погодження здійснюються у встановленому порядку.

Порядок діяльності Центральної галузевої дегустаційної комісії виноробної промисловості (далі – ЦГДК), дегустаційної комісії профільної наукової установи, дегустаційної комісії галузевої громадської спілки затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 18.10.2018 № 495 (далі – Порядок № 495).

Відповідно до п. 3 Порядку № 495 ЦГДК та дегустаційні комісії проводять органолептичну оцінку якості нових марок виноробної продукції, які затверджуються керівником суб'єкта господарювання.

ЦГДК та дегустаційні комісії проводять оцінку якості виноробної продукції, зокрема що виробляється суб'єктами господарювання незалежно від форм власності, а також для затвердження нових марок такої продукції згідно з ДСТУ 3946-2000 "Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення".

Отже, для оцінки якості та правомірності направлення Товариством виготовленого купажу «На напій алкогольний міцний» на виробництво бренді виноградних ординарних, в яких використовуються спирти коньячні терміном витримки до 3-х років, необхідно отримати висновок Центральною галузевою дегустаційною комісією виноробної промисловості Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Поряд з цим інформуємо, що пунктом 528 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.