X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 20.05.2021 р. № 1942/ІПК/99-00-09-03-02-06

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула запит Товариства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства, та в межах компетенції повідомляє таке.

У зверненні Товариство повідомляє, що є:

виробником горілчаної та лікеро-горілчаної продукції на підставі ліцензії на виробництво алкогольних напоїв та на право оптової торгівлі алкогольними напоями (крім сидру та перрі);

суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності, перебуває на обліку в Реєстрі осіб, які здійснюють операції з товарами за обліковим номером

Товариству надійшла пропозиція від іноземного контрагента щодо укладання зовнішньоекономічного договору (контракту) на експорт горілки власного виробництва, міцністю 38-40 відс, яка буде поставлятися наливом у контейнерах-цистернах (танк-контейнерах) автомобільним або залізничним транспортом.

Враховуючи зазначене Товариство запитує.

  1. Чи можна здійснювати експорт алкогольних напоїв наливом у контейнерах-цистернах (танк-контейнерах) автомобільним або залізничним транспортом?
  2. Яким чином здійснюється маркування контейнеру-цистерни (танк-контейнеру), завантаженої алкогольним напоєм та призначеної для експорту автомобільним або залізничним транспортом?

До запитань 1 та 2.

Згідно з частиною першою ст. 11 Законом України від 19 грудня 1995 року            № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (із змінами і доповненнями) для алкогольних напоїв (крім продукції, зазначеної у частині другій цієї статті – виноробної продукції), зокрема передбачені вимоги щодо:

  маркування алкогольних напоїв, які реалізуються в Україні – здійснюється відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом, та має містити певну інформацію (зокрема, найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про алкогольний напій; знак для товарів і послуг; географічна назва місця виготовлення виробу; вміст спирту (% об.); місткість посуду; штриховий код; дата виготовлення виробу, код суб'єкта господарювання та номер ліцензії на виробництво);

розливу алкогольних напоїв – здійснюється у виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки. Розлив алкогольних напоїв, крім продукції, зазначеної у частині другій цієї статті, з вмістом спирту етилового понад 8,5 % об'ємних одиниць здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,18 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.

При цьому продукція, призначена для експорту, розливається у тару та маркується згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

Законом України від 6 грудня 2018 року № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон № 2639), зокрема встановлено:

маркування – слова, описи, знаки для товарів і послуг (торговельні марки), графічні зображення або символи, що стосуються харчових продуктів, які розміщуються на будь-якій упаковці, етикетці (стікері), кольєретці, а за відсутності упаковки, у документі або повідомленні, що супроводжують харчовий продукт або посилаються на нього (п. 11 частини 1 статті 1);

 оператор ринку харчових продуктів, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, зобов’язаний забезпечити наявність і точність інформації про харчовий продукт відповідно до цього Закону (п. 1 ст. 5 Закону № 2639), зокрема обов’язкової інформації про харчові продукти відповідно до статей 6 та 7 цього Закону на упаковці харчових продуктів або на прикріплених до них етикетках;

маркування харчових продуктів, призначених для експорту, здійснюється згідно з умовами відповідної експортної угоди (п. 3 ст. 10 Закону № 2639).

Крім цього,  ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі» містить такі вимоги для цієї продукції:

 розливають в пляшки згідно з ГОСТ 10117, ГОСТ 26586, і в інший скляний, порцеляновий і фаянсовий сувенірний посуд для харчових рідин – згідно з чинними нормативними документами, дозволений до використання Міністерством охорони здоров’я України та хімічно стійку для цього продукції тару міскістю 0,05 дм3; 0,1дм3; 0,2 дм3; 0,25 дм3; 0,33 дм3; 0,37 дм3; 0,375 дм3; 0,4 дм3; 0,45 дм3; 0,5 дм3; 0,61 дм3; 0,7 дм3;  0,75 дм3; 1,0 дм3 і більше (п.п. 4.3.1 ДСТУ);

маркують для експорту відповідно до вимог контракту (п.п. 4.4.2 ДСТУ);

транспортують всіма видами транспорту в критих транспортних засобах згідно з правилами перевезення вантажів, чинними на відповідних видах транспорту (п.п. 9.1 п. 9 ДСТУ), під час завантаження на транспортні засоби, перевезення і вивантаження транспортна тара з горілками і горілками особливими повинна бути захищена від забруднення та атмосферних осадів (п.п. 9.2 п. 9 ДСТУ).

Правила перевезення швидкопсувних вантажів затверджено наказом Міністерства транспорту України від 09.12.2002 № 873, згідно п.п. 5.15 п. 5 яких лікеро-горілчані вироби (лікери, наливки, настойки, пунші, напої десертні, аперитиви, бальзами, особливі горілки) перевозять у пляшках, упакованих в ящики з гофрованого картону, дерев’яні або полімерні, а також у пакетах, обтягнутих міцною термостійкою плівкою. У літній та перехідний періоди лікеро-горілчані вироби перевозяться у критих та ізотермічних вагонах, а в зимовий період - в ізотермічних вагонах. Закриті дерев’яні ящики з вином та лікеро-горілчаними виробами обтягуються дротом або стальною стрічкою, а картонні - обклеюються паперовою або полімерною стрічкою.

Враховуючи викладене, чинним законодавством не передбачено перевезення горілки, наливом у контейнерах-цистернах (танк-контейнерах), горілка, як продукт призначений для кінцевого споживача і виготовлена Товариством з метою переміщення за межі митної території України у митному режимі експорт, має бути розлита у відповідну тару (посудину) із дотриманням Закону №481 та ДСТУ 4256:2003, а також маркована відповідними етикетками згідно з умовами відповідної угоди на експорт з урахуванням вимог інших країн.

Поряд з цим інформуємо, що пунктом 528 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.