Державна податкова служба України розглянула звернення Товариства щодо особливостей застосування ставки податку на додану вартість у розмірі 14 відсотків та, керуючись статтею 52 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) і з урахуванням висновків наданих Державною митною службою України листом від 16.03.2021 № 15/15-04-01/8.16/944 та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України листом від 13.04.2021 № 3101-06/22176-03, повідомляє.
Як зазначено у зверненні, Товариство займається розведенням кіз та отримує приплід (козенята) та молоко незбиране козине, частина якого використовується у виробництві сирів та інших видів продукції, а частина пастеризується, розливається у пляшки ємністю 0,5 та 1,0 літрів та реалізується.
Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу I ПКУ).
Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.
Відповідно до підпунктів «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.
Згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.
Відповідно до підпункту «г» пункту 193.1 статті 193 розділу V ПКУ ставка податку встановлюється в розмірі 14 відсотків від бази оподаткування
з операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД: 0102, 0103, 0104 10, 0401 (в частині молока незбираного), 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1204 00, 1205, 1206 00, 1207, 1212 91, крім операцій з ввезення на митну територію України товарів, визначених у пункті 197.18 статті 197 розділу V ПКУ.
Для цілей класифікації товарів використовують Українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України від 4 червня 2020 року № 674-IX «Про Митний тариф України».
При здійсненні операцій з постачання молока (товарної позиції 0401 УКТ ЗЕД), ставка податку на додану вартість у розмірі 14 відсотків застосовується тільки у частині здійснення операцій з постачання молока незбираного.
Відповідно до УКТ ЗЕД у товарній позиції 0401 класифікується молоко (незбиране молоко або повністю чи частково знежирене молоко) та вершки, незгущені та без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин.
Законом України від 24 червня 2004 року № 1870-ІV «Про молоко та молочні продукти» (далі – Закон № 1870) визначено, що:
молоко сире – продукт нормальної секреції молочних залоз однієї або декількох здорових корів, овець, кіз, буйловиць, кобил, температура якого не перевищує 40° С і який не піддавався будь-якій обробці (абзац 7 статті 1 Закону№ 1870);
молочна сировина – молоко, яке піддавалося попередній фізичній обробці (фільтрації, охолодженню), а також будь-які молочні продукти, що містять виключно складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) і можуть бути використані у виробництві іншої продукції (абзац 8 статті 1 Закону № 1870).
З огляду на вищезазначене класифікація товару «молоко незбиране» в межах товарної позиції 0401 УКТ ЗЕД здійснюється відповідно до інформації щодо показника вмісту жиру в цьому продукті та відповідно до національних стандартів України (ДСТУ 3662:2018 (для молока коров’ячого),
ДСТУ 7006:2009 (для молока козиного) та ДСТУ 2212:2003).
Національні стандарти України (ДСТУ 3662:2018, ДСТУ 7006:2009 ДСТУ 2212:2003) розроблені згідно з правилами, установленими в національній стандартизації України.
Відповідно до пунктів 5.1, 5.2, 5.3, 7.4, 7.6 ДСТУ 2212:2003 «Молочна промисловість. Виробництво молока та кисломолочних продуктів» визначено, що:
сире молоко – молоко, що його не піддавали тепловому оброблянню;
незбиране молоко – молоко, хімічний склад та стан компонентів якого не зазнали змін;
знежирене молоко – частина молока, яку одержують після відокремлення вершків від молока;
нормалізація, нормалізування – доводження хімічного складу молочної суміші до регламентованого значення масової частки жиру і (або) білка та сухих речовин;
пастеризація, пастеризування – теплове обробляння за температури понад 65° С з відповідним витримуванням.
Відповідно до Правил ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та вимог щодо їх реалізації, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 20.04.2004 № 49 (із змінами) пастеризація молока є тепловою обробкою за температури понад 65 градусів. У ході такої обробки гинуть вегетативні форми мікроорганізмів.
Отже, виходячи з зазначеного, до категорії «молоко незбиране» може бути віднесено молоко, що класифікується згідно з УКТ ЗЕД за товарною позицією 0401, яке було лише охолоджене та не піддавалося сепаруванню, пастеризації, іншим видам обробки, в тому числі термічній, які змінюють його хімічний склад та стан компонентів.
Таким чином, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України молока, що класифікується згідно з УКТ ЗЕД за товарною позицією 0401, яке піддавалося обробці (в тому числі пастеризації), сепаруванню, іншим видам обробки, крім охолодження, оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 20 відсотків.
Пунктом 52.2 статті 52 розділу ІІ ПКУ визначено, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
© газета "Все про бухгалтерський облік", 2018-2025 Всі права на матеріали, розміщені на сайті газети "Все про бухгалтерський облік" охороняються відповідно до законодавства України. Використання, відтворення таких матеріалів допускаються тільки в межах, установлених законодавством України. При цьому посилання на сайт газети "Все про бухгалтерський облік" є обов'язковим. |
Передплатіть газету "Все про бухгалтерський облік" |
Приєднуйтесь до нас у соцмережах: |