Державна податкова служба України, відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула звернення Товариства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства і, в межах компетенції, повідомляє таке.
У зверненні Товариство зазначає, що здійснює діяльність, пов’язану з роботою кафе, ресторанів, роздрібною торгівлею алкогольними напоями в кафе і ресторанах, та має намір у декількох власних кафе (які є структурними підрозділами одного підприємства і кожний має окрему ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями), готувати (змішувати) алкогольні коктейлі (з алкогольних напоїв ліцензованих виробників) та їх продаж у роздріб відвідувачам кафе. Товариство планує на підставі розроблених технологічних карт змішувати алкогольні коктейлі в одному з своїх кафе (великому), а розвозити і продавати ці коктейлі в роздріб в інших своїх кафе (маленьких), на винос у паперових та пластикових стаканчиках.
Враховуючи зазначене, Товариство запитує:
1. Чи дозволяє чинне законодавство, на підставі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями: - готувати (змішувати) та продавати в роздріб в закладі ресторанного господарства, алкогольні коктейлі, за умови, що для приготування коктейлів використовуються готові безалкогольні напої та готові, вироблені алкогольні напої вже ліцензованих виробників; - розливати такі коктейлі в паперові стаканчики та продавати їх на винос; - готувати такі коктейлі на підставі розроблених підприємством технологічних карт (без розробки Технічних умов); - готувати такі коктейлі в одному кафе, перевозити їх в інші у великій тарі (наприклад, у каністрах), де продавати в роздріб, за умови, що всі кафе належать одній юридичній особі і мають ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями; - виготовляти (змішувати) напівфабрикати алкогольних коктейлів в одному кафе, перевозити їх в інші кафе у великій тарі (наприклад, у каністрах), доготовляти коктейлі в інших кафе і продавати коктейлі в роздріб; - використовувати внутрішні накладні на транспортування коктейлів, в яких буде зазначено: кількість порцій готового коктейлю у цій тарі і найменування інгредієнтів, з яких складається даний коктейль; - зберігати в місці продажу коктейлів лише внутрішніх накладних на переміщення коктейлів між відокремленими підрозділами; - зберігати накладні та товарно-транспортних накладні на алкогольні напої, з яких виготовлений коктейль, в бухгалтерії, а не в місці його продажу (за умови, що накладні будуть пред'явлені при перевірках); - змішувати алкогольні коктейлі в кафе з допомогою апарату (в т.ч. охолоджувати та газувати); - зберігати в кафе виготовлені (змішані) алкогольні коктейлі (наприклад, в апараті для охолодження чи в холодильнику), за умови дотримання правил та строків зберігання?
2. Чи потрібно маркувати приготовлені (змішані) в кафе алкогольні коктейлі, які продаються у власній тарі, марками акцизного податку?
3. Чи потрібен гігієнічний сертифікат на ємності для перевезення та зберігання алкогольних коктейлів та напівфабрикатів алкогольних коктейлів?
До зазначених запитань.
Статтею 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481) визначено, що роздрібна торгівля – діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.
Статтею 153 Закону № 481 встановлено, що продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування, суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) з універсальним асортиментом товарів.
Відповідно до статті 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.
Пунктом 4.17 ДСТУ 3297-95 "Лікеро-горілчана промисловість. Терміни та визначення понять" визначено, що коктейль (лікеро-горілчаного виробництва) - це лікеро-горілчаний напій міцністю від 20 до 40 % з масовою концентрацією екстрактивних речовин від 5 до 25 г/100 см3, який перед вживанням розводять мінеральною водою, або плодово-ягідними соками, або безалкогольними напоями, виготовлений змішуванням готових напоїв або купажуванням окремих напівфабрикатів та інгредієнтів.
Відповідно до п. 1 ст. 64 Господарського кодексу України підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо).
Відповідно до п.п. 4.4 п. 4 ДСТУ 4303:2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять» роздрібна торгівля – це вид економічної діяльності в сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачеві та надання йому торговельних послуг.
Відповідно до п. 5 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 р. № 833 (із змінами та доповненнями, далі – Порядок № 833), суб'єкт господарювання провадить торговельну діяльність після його державної реєстрації, а у випадках, передбачених законодавчими актами, за наявності відповідних документів дозвільного характеру та ліцензії..
Згідно із п. 2 Порядку № 833 терміни, які наведені у цьому Порядку і правилах, вживаються у значенні, наведеному у ДСТУ 4303:2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять» і ДСТУ 4281:2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація».
Суб'єкт господарювання може мати мережу закладів ресторанного господарства (ресторани, кафе, кафетерії тощо) - для здійснення ресторанного обслуговування (абз. 4 п. 6 Порядку № 833).
Пунктом 2.2 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 № 219 (із змінами та доповненнями, далі – Правила № 219), встановлено, що суб'єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів.
Під час обслуговування в закладах (підприємствах) ресторанного господарства за бажанням споживачів кулінарна продукція та закупні товари, у тому числі алкогольні напої, можуть бути продані на винос у відповідній упаковці (п. 3.5 Правил № 219).
Контроль за якістю і безпекою продукції, додержанням норм і правил, установлених для закладів (підприємств) ресторанного господарства, а також цих Правил здійснюється органами місцевого самоврядування, а також іншими органами в межах їх компетенції, наданої законодавством (п. 5.1 розд. 5 Правил).
Слід зазначити, що питання наявності гігієнічного сертифікату на ємності для перевезення та зберігання алкогольних коктейлів та напівфабрикатів алкогольних коктейлів не належить до компетенції ДПС, а належить до компетенції Мінекономіки (п.3 Положення про Мінекономіки, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459, – забезпечення формування та реалізація державної політики у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності).
Отже, Товариство на підставі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями може готувати (змішувати) та продавати в роздріб в закладі ресторанного господарства, алкогольні коктейлі, за умови, що для приготування коктейлів використовуються готові безалкогольні напої та готові, вироблені алкогольні напої вже ліцензованих виробників.
Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
© газета "Все про бухгалтерський облік", 2018-2025 Всі права на матеріали, розміщені на сайті газети "Все про бухгалтерський облік" охороняються відповідно до законодавства України. Використання, відтворення таких матеріалів допускаються тільки в межах, установлених законодавством України. При цьому посилання на сайт газети "Все про бухгалтерський облік" є обов'язковим. |
Передплатіть газету "Все про бухгалтерський облік" |
Приєднуйтесь до нас у соцмережах: |