Головне управління ДПС у м. Києві відповідно до статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) розглянуло звернення про надання індивідуальної податкової консультації щодо маркування марками акцизного податку пива з вмістом спирту більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць, та в межах компетенції повідомляє.
У зверненні суб՚єкт господарювання запитує порядок маркування марками акцизного податку пива з вмістом спирту більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць.
З огляду на вищевикладене, запитувач звертається з проханням надати податкову консультацію щодо:
1. Чи повинен суб’єкт господарювання маркувати марками акцизного податку пиво, виготовлене ним, з вмістом спирту більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць.
Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначає Закон України від 19 грудня 1995 року N 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" (далі - Закон N 481).
Статтею 1 Закону N 481 визначено:
пиво - насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об'ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203.
алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу "живого" бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.
Відповідно до Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджених наказом Державної митної службою України від 14.07.2020 N 256 (пояснення до товарної позиції 2203 00), пиво - алкогольний напій, одержуваний шляхом зброджування рідини (сусла), приготовленої з осолоджених злаків (найчастіше ячменю або пшениці), води та (зазвичай) хмелю. Для приготування рідини (сусла) може бути використана деяка кількість неосолодженого зерна (наприклад, кукурудза чи рис). Додання хмелю надає напою гіркуватий присмак та аромат, поліпшує його збережуваність. Під час бродіння іноді додають вишню або інші смакові речовини.
Відповідно до п. 226.6 ст. 226 Кодексу маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об'ємних одиниць.
Виходячи з викладеного суб’єкт господарювання має здійснювати маркування марками акцизного податку пива, яке виготовлене ним, з вмістом спирту більше 8,5 відсотка об'ємних одиниць.
Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
© газета "Все про бухгалтерський облік", 2018-2025 Всі права на матеріали, розміщені на сайті газети "Все про бухгалтерський облік" охороняються відповідно до законодавства України. Використання, відтворення таких матеріалів допускаються тільки в межах, установлених законодавством України. При цьому посилання на сайт газети "Все про бухгалтерський облік" є обов'язковим. |
Передплатіть газету "Все про бухгалтерський облік" |
Приєднуйтесь до нас у соцмережах: |