Державна податкова служба України відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула звернення Підприємства щодо отримання індивідуальної податкової консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства та повідомляє.
У своєму зверненні Підприємство зазначає, що розглядає можливість розширення асортименту продукції та вивчає питання виробництва та реалізації ароматизованих виноградних вин з об’ємною часткою етилового спирту від 9 % до 13%, що має повністю ферментне (ендогенне) погодження, код продукції згідно з УКТ ЗЕД 2205 10 10 00, до складу якого будуть входити виноматеріали виноградні натуральні із додаванням екстрактів ароматичних із рослинної та/чи фруктово-ягідної сировини (не на спиртовій основі).
Підприємство просить надати роз’яснення щодо питання:
який розмір ставки акцизного податку повинен бути застосований при виробництві (реалізації) вина виноградного ароматизованого, з об’ємною часткою етилового спирту від 9 % до 13%, що має повністю ферментне (ендогенне) погодження, код продукції згідно з УКТ ЗЕД 2205 10 10 00, до складу якого будуть входити виноматеріали виноградні натуральні із додаванням екстрактів ароматичних із рослинної та/чи фруктово-ягідної сировини (не на спиртовій основі).
Підпунктом 14.1.145 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначено, що підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Кодексом встановлено ставки акцизного податку.
Пунктом 215.3 ст. 215 Кодексу визначено перелік підакцизних товарів та ставки акцизного податку, за якими вони оподатковуються.
Так, ставки акцизного податку на алкогольні напої встановлюються за кодами згідно УКТ ЗЕД та описом, наведеним у п.п. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 Кодексу. Підставою для визначення ставки акцизного податку на алкогольні напої є відповідність їх коду згідно УКТ ЗЕД опису продукції, зазначеному у п.п. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 Кодексу.
Державна митна служба України відповідно до покладених на неї завдань, зокрема здійснює ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (п. п. 39 п. 4 Положення про Державну митну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року № 227).
Закон України від 16 червня 2005 року № 2662-IV «Про виноград та виноградне вино» (далі - Закон № 2662) регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов’язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права і обов’язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні.
Відповідно до визначень, наведених у статті 1 Закону № 2662, зокрема:
вино це алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, а в разі виготовлення вин кріплених - підвищується шляхом додавання спирту етилового ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об’ємних. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажування чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів.
виноробна продукція - вина тихі, шампанські, ігристі та газовані, вермути, бренді, коньяки і алкогольні напої виноградного походження.
Відповідно до п.п. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, на товар (продукцію), за кодом УКТ ЗЕД 2205 10 10 00, визначено різні ставки акцизного податку, відповідно до опису товару:
на звичайні (неігристі) вина, сусло виноградне, зброджені напої, фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об'ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об'ємних одиниць етилового спирту, за умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження, встановлено ставку акцизного податку у розмірі 0,01 гривень за 1 літр;
на вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об'ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 15 відсотків об'ємних одиниць етилового спирту, за умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження, які розливаються у пляшки, закорковані спеціальними пробками для таких напоїв типу "гриб", що утримуються на місці за допомогою стяжок або застібок, та/або мають надмірний тиск, спричинений наявністю діоксиду вуглецю у розчині на рівні не менше 1 бар за температури 20° C», встановлено ставку акцизного податку у розмірі 12,23 гривень за 1 літр.
Разом з цим, на вина та інші зброджені напої (у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2 відсотка об'ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22 відсотки об'ємних одиниць етилового спирту, які класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2204, 2205, 2206 (вина та інші зброджені напої без додання етилового спирту, в іншому місці не зазначені; вина та інші зброджені напої з доданням етилового спирту) встановлено ставку акцизного податку у розмірі 8,42 гривень за 1 літр.
Але, у зазначених вище описах товарів, які можуть відповідати коду УКТ ЗЕД 2205 10 10 00, не визначено, що до складу вин можуть входити ароматичні екстракти із рослинної та/чи фруктово-ягідної сировини, не на спиртовій основі.
Таким чином, з питання правомірності визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД доцільно звернутися до Торгово-промислової палати України (їх регіональних відділень) або науково-дослідних установ судових експертиз.
Крім того, відповідно до статті 11 Закону № 2662, ароматизовані вина це вина виноградного походження, у тому числі вермути, отримані шляхом змішування сухих та/або кріплених виноматеріалів, спиртових рослинних екстрактів, спирту етилового ректифікованого та цукру або цукровмісних матеріалів.
Таким чином, зазначений у зверненні опис продукції «ароматизоване виноградне вино з об’ємною часткою етилового спирту від 9 до 13 %, що має повністю ферментне (ендогенне) походження, до складу якого будуть входити виноматеріали виноградні натуральні із додаванням екстрактів ароматичних із рослинної та/чи фруктово-ягідної сировини (не на спиртовій основі)» потребує уточнення.
Крім того, відповідно до статті 12 Закону № 2662:
додавання води, плодово-ягідних матеріалів, витяжок і відварів з плодів і ягід;
підробка дешевих вин, вермутів, коньяків України та бренді під кращі вітчизняні або іноземні марки шляхом штучного збільшення екстрактивності, імітації кольору, аромату і смаку, а також додавання харчових або штучних речовин і есенцій;
штучна ароматизація рослинними екстрактами чи запашними речовинами органічного синтезу, є, зокрема, фальсифікацією вин.
Отже, зважаючи на те, що зазначений у зверненні опис продукції потребує уточнення та те, що додавання води, плодово-ягідних матеріалів, витяжок і відварів з плодів і ягід, є фальсифікацією вин, відповідно до статті 12 Закону № 2662, неможливо надати відповідь на порушене питання у зверненні, щодо визначення ставки акцизного податку.
Пунктом 102.9 статті 102 та пунктом 528 підрозділу 10 розділу XX Кодексу, зупиняється перебіг строків, встановлених цим Кодексом для контролюючих органів, зокрема і статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.
Для надання більш повного та ґрунтовного роз’яснення Товариство має право повторно звернутися до контролюючого органу та надати копії відповідних документів.
Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
© газета "Все про бухгалтерський облік", 2018-2025 Всі права на матеріали, розміщені на сайті газети "Все про бухгалтерський облік" охороняються відповідно до законодавства України. Використання, відтворення таких матеріалів допускаються тільки в межах, установлених законодавством України. При цьому посилання на сайт газети "Все про бухгалтерський облік" є обов'язковим. |
Передплатіть газету "Все про бухгалтерський облік" |
Приєднуйтесь до нас у соцмережах: |