X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 07.07.2023 р. № 1767/ІПК/99-00-09-04-03-06

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Товаристващодо практичного застосування окремих норм законодавствата, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), в межах компетенції повідомляє.

У зверненні Товариство повідомляє, що євиробником алкогольнихнапоївналежних до коду товару (продукції) згідно УКТ ЗЕД 2208 60 11 00, 2208 60 91 00, 2208 70 10 00, 2208 90 60 00.

Товариство запитує, чи може воно відвантажувати та транспортувати горілку, лікеро-горілчану продукцію на експорт в тарі, що не є споживчою, в тому числі у спеціальних цистернах та іншій тарі, виготовленій із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, якщо використання саме такої тари буде передбачене умовами відповідної угоди на експорт?

 

До зазначеного запитання.

Згідно з частиною першою статті 11 Законом України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального»  (далі – Закон № 481) для алкогольних напоїв (крім продукції, зазначеної у частині другій цієї статті – виноробної продукції), зокрема передбачені вимоги щодо:

маркування алкогольних напоїв, які реалізуються в Україні – здійснюється відповідно до Закону Українивід 6 грудня 2018 року № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»(далі – Закон № 2639) з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом, та має містити певну інформацію (зокрема, найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про алкогольний напій; знак для товарів і послуг; географічна назва місця виготовлення виробу; вміст спирту (% об.); місткість посуду;штриховий код; дата виготовлення виробу, код суб’єкта господарювання та номер ліцензії на виробництво);

розливу алкогольних напоїв – здійснюється у виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки. Розлив алкогольних напоїв, крім продукції, зазначеної у частині другій цієї статті, з вмістом спирту етилового понад 8,5 % об’ємних одиниць здійснюється виключно у тару (посуд) місткістю 0,05 л, 0,1 л, 0,18 л, 0,2 л, 0,25 л, 0,275 л, 0,33 л, 0,35 л, 0,37 л, 0,375 л, 0,4 л, 0,45 л, 0,5 л, 0,61 л, 0,7 л, 0,75 л, 1,0 л і більше.

При цьому продукція, призначена для експорту, розливається у тару та маркується згідно з умовами відповідної угоди на експорт.

Законом № 2639зокрема встановлено:

маркування – слова, описи, знаки для товарів і послуг (торговельні марки), графічні зображення або символи, що стосуються харчових продуктів, які розміщуються на будь-якій упаковці, етикетці (стікері), кольєретці, а за відсутності упаковки, у документі або повідомленні, що супроводжують харчовий продукт або посилаються на нього (пункт 11 частини 1 статті 1 Закону № 2639);

оператор ринку харчових продуктів, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, зобов’язаний забезпечити наявність і точність інформації про харчовий продукт відповідно до цього Закону (частина 1 статті 5 Закону № 2639), зокрема обов’язкової інформації про харчові продукти відповідно до статей 6 та 7 цього Закону на упаковці харчових продуктів або на прикріплених до них етикетках;

маркування харчових продуктів, призначених для експорту, здійснюється згідно з умовами відповідної експортної угоди (частина 3 статті 10 Закону № 2639).

Крім цього, ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі» містить такі вимоги для цієї продукції:

розливають в пляшки згідно з ГОСТ 10117, ГОСТ 26586, і в інший скляний, порцеляновий і фаянсовий сувенірний посуд для харчових рідин – згідно з чинними нормативними документами, дозволений до використання Міністерством охорони здоров’я України та хімічно стійку для цього продукції тару міскістю 0,05 дм3; 0,1дм3; 0,2 дм3; 0,25 дм3; 0,33 дм3; 0,37 дм3; 0,375 дм3; 0,4 дм3; 0,45 дм3; 0,5 дм3; 0,61 дм3; 0,7 дм3;  0,75 дм3; 1,0 дм3 і більше (п.п. 4.3.1 ДСТУ);

маркують для експорту відповідно до вимог контракту (п.п. 4.4.2 ДСТУ);

транспортують всіма видами транспорту в критих транспортних засобах згідно з правилами перевезення вантажів, чинними на відповідних видах транспорту (п.п. 9.1 п. 9 ДСТУ), під час завантаження на транспортні засоби, перевезення і вивантаження транспортна тара з горілками і горілками особливими повинна бути захищена від забруднення та атмосферних осадів (п.п. 9.2 п. 9 ДСТУ).

Правила перевезення швидкопсувних вантажів затверджено наказом Міністерства транспорту України від 09.12.2002 № 873, згідно п.п. 5.15 п. 5 яких лікеро-горілчані вироби (лікери, наливки, настойки, пунші, напої десертні, аперитиви, бальзами, особливі горілки) перевозять у пляшках, упакованих в ящики з гофрованого картону, дерев’яні або полімерні, а також у пакетах, обтягнутих міцною термостійкою плівкою. У літній та перехідний періоди лікеро-горілчані вироби перевозяться у критих та ізотермічних вагонах, а в зимовий період - в ізотермічних вагонах. Закриті дерев’яні ящики з вином та лікеро-горілчаними виробами обтягуються дротом або стальною стрічкою, а картонні - обклеюються паперовою або полімерною стрічкою.

Враховуючи викладене, чинним законодавством не передбачено перевезення горілки та лікеро-горілчаних напоїв, в тарі, що не є споживчою, в тому числі наливом у контейнерах-цистернах (танк-контейнерах). Горілка, як продукт, призначений для кінцевого споживача і виготовлений Товариством з метою переміщення за межі митної території України у митному режимі експорту, має бути розлита у відповідну тару (посудину) із дотриманням Закону №481 та ДСТУ 4256:2003, а також маркована відповідними етикетками згідно з умовами відповідної угоди на експорт з урахуванням вимог інших країн.

Слід зазначити, що до звернення Товариства не надано будь-яких первинних документів, фіксуючих факти здійснення господарських операцій.

Пунктом 528 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.