Індивідуальна податкова консультація
Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення на отримання індивідуальної податкової консультації Товариства щодо окремих норм законодавства з виробництва та обігу алкогольних напоїв, керуючись підпунктом «в» підпункту 69.41.3 пункту 69.41 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України (далі – Кодекс), в межах компетенції повідомляє.
У своєму зверненні платник податків повідомив, що є виробником алкогольних напоїв та здійснює свою діяльність на підставі ліцензії на виробництво алкогольних напоїв від 01.12.2021.
Товариство планує здійснювати виробництво спиртного напою, який згідно технологічної інструкції виготовляється з витриманих 5-ти річних спиртових дистилятів (спиртів коньячних) та соку виноградного свіжого та/або концентрованого з доведенням до кондицій готового напою пом’якшеною водою, цукровим сиропом та цукровим колером; масова концентрація цукрів, у перерахунку на інвертний - 65,0 г/дм3; об’ємна частка етилового спирту - 30% (далі – Спиртний напій).
Відповідно до наданої у зверненні інформації об’ємна частка спиртового дистиляту (спирту коньячного) та соку виноградного в Спиртному напої наступна: спиртового дистиляту (спирту коньячного) - 43,7%; соку виноградного - 10%.
Як зазначено у зверненні Товариство отримало експертний висновок Торгово-промислової палати щодо встановлення для Спиртного напою коду згідно з УКТ ЗЕД 2208 90 69.
Враховуючи викладене вище, з урахуванням положень Закону України від 18 червня 2024 року № 3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами (далі – Закон № 3817) та постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 року № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв» із змінами (далі – Постанова № 957) платник податків запитує:
1. До якої продукції (виноробної, лікеро-горілчаної або іншої продукції) відноситься Спиртний напій за кодом товару згідно з УКТ ЗЕД 2208 90 69?
2. Який розмір мінімальних оптово-відпускних цін необхідно застосовувати Товариству до Спиртного напою за кодом товару згідно з УКТ ЗЕД 2208 90 69?
3. Який вид марки акцизного податку (алкоголь вітчизняний (виноробна продукція) - «АВ ВП» або алкоголь вітчизняний (лікеро-горілчана продукція) -«АВ ЛГП») відповідає Спиртному напою за кодом товару згідно з УКТ ЗЕД 2208 90 69?
Щодо питання 1
Відповідно до частини першої статті 1 Закону № 3817:
спиртний напій - алкогольний напій, призначений для споживання людиною, міцністю від 15 % об. (включно із спиртними напоями категорії «яєчний лікер» міцністю від 14 % об.), отриманий в один із таких способів або шляхом їх поєднання: дистиляція отриманих шляхом природного спиртового бродіння продуктів із сільськогосподарської продукції з додаванням або без додавання ароматизаторів чи ароматичних харчових продуктів; мацерація або подібна обробка рослинної сировини у спирті етиловому із сільськогосподарської продукції та/або спиртовому дистиляті із сільськогосподарської продукції, та/або спиртному напої; додавання (окремо або в поєднанні) ароматизаторів, ароматичних харчових продуктів, барвників, підсолоджувачів та/або іншої сільськогосподарської продукції, та/або харчових продуктів, інших інгредієнтів, використання яких у виробництві спиртних напоїв дозволено законодавством, до спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або спиртного напою. Якщо для виробництва спиртного напою додається вода питна (у тому числі демінералізована, пом’якшена, оброблена за допомогою зворотного осмосу), вміст спирту у спиртному напої після додавання води повинен відповідати вмісту спирту за об’ємом, встановленому для відповідної категорії спиртних напоїв. Не вважаються спиртними напоями алкогольні напої, що класифікуються у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 та 2207 згідно з УКТ ЗЕД. Для виробництва спиртних напоїв використовуються спирт етиловий (товарна підкатегорія 2207 10 00 90 згідно з УКТ ЗЕД) та спиртові дистиляти (товарна позиція 2208 згідно з УКТ ЗЕД), отримані виключно із сільськогосподарської продукції (пункт 81 частини першої статті 1 Закону № 3817);
спиртовий дистилят - спирт, отриманий шляхом дистиляції (перегонки) після спиртового бродіння сільськогосподарської продукції, який не має характеристик спирту етилового, зберігає аромат і смак використаної сировини та відповідає товарній позиції 2208 згідно з УКТЗЕД. До спиртових дистилятів відносяться спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, спирт-сирець плодовий; зерновий, винний, пивний дистиляти, спиртовий дистилят, отриманий у результаті повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних у результаті повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації), та інші спиртові дистиляти, передбачені Законом України від 01 грудня 2022 року № 2800-ІХ «Про географічні зазначення спиртних напоїв» (пункт 82 частини першої статті 1 Закону № 3817).
Згідно із підпунктом 14.1.26 пункту 14.1 статті 14 Кодексу виноробна продукція – вина виноградні натуральні, вина натуральні кріплені, шампанські, ігристі, газовані, вермути, бренді, сусло виноградне та інші виноматеріали, коньяки, інші алкогольні напої з винограду, плодів та ягід.
Пунктом 4 ДСТУ 4257:2003 «Напої лікеро-горілчані. Технічні Умови» (далі – ДСТУ 4257:2003), який поширюється на напої лікеро-горілчані міцністю від 1,2% до 60 %, встановлено загальні технічні вимоги до лікеро-горілчаних напоїв. Відповідно до підпункту 4.2.1 підпункту 4.2 пункту 4 ДСТУ 4257:2003 для готування лікеро-горілчаних напоїв застосовують, зокрема, спирт етиловий ректифікований – «Вищої очистки», «Екстра», «Люкс», «Пшенична сльоза» – згідно з ДСТУ 4221.
Як зазначено в Технологічній інструкції на виробництво Спиртного напою, доданого до звернення, зазначений напій виготовляється з витриманих 5-річних спиртових дистилятів (спиртів коньячних) та соку виноградного відновленого та/або концентрованого з доведенням до кондиції готового напою пом’якшеною водою, цукровим сиропом, та цукровим кольором.
Оскільки Спиртний напій виробляється зі спиртових дистилятів, а не з спирту етилового ректифікованого, такий спиртний напій не відноситься до лікеро-горілчаної продукції. Водночас Спиртний напій не відповідає визначенню виноробна продукція, наданому у підпункті 14.1.26 пункту 14.1 статті 14 Кодексу.
Отже, зазначений у зверненні Спиртний напій не відноситься як до лікеро-горілчаної, так і до виноробної продукції.
Щодо питання 2
Законом України від 10 жовтня 2024 року № 4015-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 4015) розділ ХІІІ «Перехідні положення» Закону № 3817 доповнено пунктом 32, яким установлено, що:
у період починаючи з дати набрання чинності Законом № 4015 для вин виноградних та іншої виноробної продукції застосовується розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв, затверджений Постановою № 957, збільшений на 50 відсотків. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв з дати набрання чинності Законом № 4015;
мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв переглядаються Кабінетом Міністрів України відповідно до статті 68 Закону № 3817 з урахуванням 50-відсоткового збільшення, передбаченого цим пунктом.
Постановою № 957 встановлено розмір мінімальної оптово-відпускної ціни на продукцію з кодами згідно з УКТ ЗЕД 2208 60, 2208 70, 2208 90 та описом «Горілка та лікеро-горілчані вироби, інші» – 321 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту, розмір мінімальної роздрібної ціни – 447 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту.
Разом з цим з метою підтвердження правомірності застосування вищенаведеного розміру мінімальної оптово-відпускної та роздрібної ціни зазначеного у зверненні Спиртного напою з кодом згідно з УКТ ЗЕД 2208 90 69 доцільно звернутися до Міністерства економіки України – розробника Постанови № 957.
Щодо питання 3
Згідно із абзацом сьомим пункту 5 Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1251 (далі – Положення № 1251), на кожну марку наносяться реквізити, зокрема, позначення виду марки, що для алкогольних напоїв вітчизняного виробництва складається із слів та літер «алкоголь вітчизняний (лікеро-горілчана продукція)» - «АВ ЛГП», «алкоголь вітчизняний (виноробна продукція)» - «АВ ВП».
Оскільки Постановою № 1251 для алкогольних напоїв вітчизняного виробництва передбачено тільки два види марок акцизного податку (для лікеро-горілчаної та виноробної продукції, до яких не відносяться зазначені у зверненні Спиртні напої), та з урахуванням норм Постанови № 957, згідно з якою Спиртні напої з кодом згідно з УКТ ЗЕД 2208 90 69 входять до групи алкогольних напоїв з описом «Горілка та лікеро-горілчані вироби, інші», Товариство зазначений у зверненні Спиртний напій, вироблений на митній території України, може маркувати марками акцизного податку - алкоголь вітчизняний (лікеро-горілчана продукція)» - «АВ ЛГП».
Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).
____________________________________________________________________________________
Дана індивідуальна податкова консультація діє до зміни/втрати чинності норм законодавства, щодо яких надано індивідуальну податкову консультацію.
© газета "Все про бухгалтерський облік", 2018-2025 Всі права на матеріали, розміщені на сайті газети "Все про бухгалтерський облік" охороняються відповідно до законодавства України. Використання, відтворення таких матеріалів допускаються тільки в межах, установлених законодавством України. При цьому посилання на сайт газети "Все про бухгалтерський облік" є обов'язковим. |
Передплатіть газету "Все про бухгалтерський облік" |
Приєднуйтесь до нас у соцмережах: |