X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 10.06.2025 р. № 3173/ІПК/99-00-09-04-03 ІПК

Індивідуальна податкова консультація

 

 

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення товариства з обмеженою відповідальністю (далі – Товариство) щодо отримання індивідуальної податкової консультації з питань практичного застосування норм законодавства стосовно вин ігристих, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), в межах компетенції повідомляє.

У зверненні зазначено, що Товариство належить до малих виробництв виноробної продукції, має ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв (для малих виробництв виноробної продукції), а також ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодо-ягідними, напоями медовими), виробленими з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки придбаних плодів, ягід, винограду, меду, за умови, що придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження, для малих виробництв виноробної продукції.

Товариство додатково планує здійснювати за повним технологічним циклом виробництво алкогольних напоїв без додавання спирту (ігристі вина) за класичною технологією (код УКТ ЗЕД 2204 10 96 00), що в загальній кількості не перевищує 10000 декалітрів за календарний рік, в тому числі із придбаних плодів винограду, які мають виключно українське походження.

Товариство у своєму зверненні запитує:

1. Чи має право виробник алкогольних напоїв (для малих виробництв виноробної продукції) відповідно до отриманої ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв (для малих виробництв виноробної продукції) та ліцензією на право оптової торгівлі алкогольними напоями без додавання спирту (винами виноградними, винами плодово-ягідними, напоями медовими), виробленими з виноматеріалів власного виробництва, отриманими шляхом переробки придбаних плодів, ягід, винограду, меду, за умови, що придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження, для малих виробництв виноробної продукції здійснювати за повним технологічним циклом по класичній технології виробництво алкогольних напоїв без додавання спирту (ігристі вина), які відповідають товарним позиціям 2204, що в загальній кількості не перевищує 10000 декалітрів за календарний рік, в тому числі і із придбаних плодів винограду, які мають виключно українське походження?

2. Чи включаються вина ігристі, що відповідають товарній позиції 2204 за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2204 10 96 00, до поняття «вина виноградні» у розумінні п. 41 частини першої ст. 1 Закону України від 18 червня 2024 року № 3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 3817)?

 

 

 

Щодо зазначених питань

 

Відповідно до ст. 67 Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI зі змінами (далі – МКУ) українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та затверджується законом про Митний тариф України.

Згідно з розділом IV Закону України «Про Митний тариф України»          від 19 жовтня 2022 року № 2697-ІХ (із змінами і доповненнями):

у товарній позиції 2204 класифікуються вина виноградні, включаючи вина кріплені, сусло виноградне, крім того, що включено до товарної позиції 2009;

у товарній підпозиції 2204 10 класифікуються вина ігристі;

у товарній підкатегорії 2204 10 96 00 класифікуються вина ігристі: інші сортові вина.

Тобто вина ігристі, що класифікуються за кодом згідно УКТ ЗЕД           2204 10 96 00, включаються до вин виноградних.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним, а також посилення боротьби з їх незаконним виробництвом та обігом на території України визначає Закон № 3817.

Відповідно до частини першої ст. 1 Закону № 3817:

вино виноградне - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається в результаті спиртового бродіння розчавлених ягід або свіжовіджатого соку (сусла), а в разі виробництва вина кріпленого - підвищується шляхом додавання спирту етилового ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового, винного дистиляту (п. 6 частини першої ст. 1     Закону № 3817);

виноматеріали власного виробництва - продукти первинної переробки винограду, плодів та ягід, розчину натурального бджолиного меду в соках чи виноматеріалах, отримані шляхом переробки самостійно вирощених/вироблених та/або придбаних плодів, ягід, винограду, меду та призначені для виробництва алкогольних напоїв (п. 11 частини першої ст. 1 Закону № 3817);

мале виробництво виноробної продукції – суб’єкт господарювання, що здійснює за повним технологічним циклом виробництво та розлив у споживчу тару алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин     плодово-ягідних, напоїв медових) в обсязі, що не перевищує 10000 декалітрів за календарний рік, з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки самостійно вирощених/вироблених та/або придбаних плодів, ягід, винограду, меду, за умови що придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження (п. 41 частини першої ст. 1 Закону № 3817).

Закон України від 16 червня 2005 року № 2662-IV «Про виноград та виноградне вино» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 2662) регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов’язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права і обов’язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні.

Дія Закону № 2662 поширюється на юридичних та фізичних осіб, господарська діяльність яких включає виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства.

Дія Закону № 2662 не поширюється на виробників винограду і вина домашнього, призначених для власного споживання.

Відповідно до ст. 1 Закону № 2662:

сусло – свіжовіджатий сік, що одержують при подрібненні та пресуванні винограду чи мезги, призначений для виробництва виноматеріалів, бродіння якого здійснюється у місці переробки винограду (п. 11 ст. 1 Закону № 2662);

вино - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, а в разі виготовлення вин кріплених - підвищується шляхом додавання спирту етилового, ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об’ємних. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажування чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів (п. 12 ст. 1 Закону № 2662);

виноматеріали шампанські - виноматеріали, виготовлені з регламентованих сортів винограду у «білий» спосіб за спеціальною технологією і призначені для виробництва шампанського України та ігристих вин (п. 16 ст. 1 Закону № 2662);

вино газоване - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його штучного насичення діоксидом вуглецю (п. 17 ст. 1 Закону № 2662);

вино ігристе - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження, що утворюється під час бродіння сусла або вторинного бродіння виноматеріалів у герметично закритих посудинах (п. 18 ст. 1 Закону № 2662);

виноробна продукція - вина тихі, шампанські, ігристі та газовані, вермути, коньяки і алкогольні напої виноградного походження (п. 36 ст. 1                    Закону № 2662).

Статтею 5 Закону № 2662 встановлено загальні вимоги до виноматеріалів, вин і коньяків, умов їх виробництва, зокрема передбачено, що вина і коньяки України виготовляються згідно з правилами виробництва і зберігання тихих вин, правилами виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва коньяків України, правилами виробництва виноробної продукції, які затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства. Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються матеріали та речовини українського та/або неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо часток їх використання у виробництві, дозволені для використання нормативно-правовими актами.

Відповідно до частини другої ст. 10 Закону № 2662 тиск діоксиду вуглецю в пляшках з готовою продукцією в ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа, «Шампанського України» - не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при 20 град. C.

Виноматеріали для виробництва вин шампанських та ігристих виготовляються з винограду певних сортів, визначених технологічними інструкціями та правилами з їх виробництва (частина третя ст. 10 Закону         № 2662).

Винам білим ігристим шампанізованим, виготовленим за шампанською технологією при вторинному бродінні в герметично закритих ємкостях шампанських виноматеріалів, надається назва «Шампанське України». Винам білим ігристим шампанізованим, виготовленим за шампанською технологією з трирічною витримкою вина в пляшках на дріжджах, надається назва «Шампанське України класичне». Міцність ігристих шампанізованих вин повинна бути не нижче 10,5 відсотка об’ємних (частина четверта ст. 10 Закону № 2662).

Отже, при виробництві вин ігристих суб’єктам господарювання необхідно забезпечити дотримання вимог, встановлених чинним законодавством, правилами виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин та технологічними інструкціями, зокрема, але не виключно, щодо наявності умов для насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження, що утворюється під час бродіння сусла або вторинного бродіння виноматеріалів у герметично закритих посудинах, щодо забезпечення вимог стосовно тиску діоксиду вуглецю в пляшках з готовою продукцією в ігристих винах.

Статтею 9 Закону № 3817 встановлено вимоги до матеріально-технічної бази малого виробництва виноробної продукції.

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 9 Закону № 3817 матеріально-технічна база малого виробництва виноробної продукції включає, зокрема:

4) обладнання для виробництва та розливу у споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових, а саме для забезпечення:

зважування плодів, ягід, винограду, меду;

подрібнення, пресування плодів, ягід, винограду;

бродіння та відстоювання сусла з плодів, ягід, винограду, меду;

зберігання або витримки виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, напоїв медових;

розливу вин плодово-ягідних, виноградних, напоїв медових у споживчу тару;

санітарної обробки технологічного обладнання, винопроводів та інвентарю згідно з вимогами законодавства України.

Відповідно до п. 3 Пояснень до товарної позиції 2204, затверджених наказом Державної митної служби України від 14.12.2022 № 543 «Про затвердження Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності» зі змінами, до цієї товарної позиції включаються, зокрема, ігристі вина. Ці вина насичують діоксидом вуглецю або шляхом проведення вторинного бродіння в закритих посудинах (справжні ігристі вина), або шляхом додання цього газу штучно після розливу в пляшки (газовані вина).

Отже, до коду УКТ ЗЕД, зазначеному у зверненні (2204 10 96 00), можуть бути віднесені як ігристі вина, які насичують діоксидом вуглецю шляхом проведення вторинного бродіння в закритих посудинах (тобто ігристі вина в розумінні п. 18 ст. 1 Закону № 2662, піняста властивість якого набута внаслідок його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження), так і вина газовані в розумінні п. 17 ст. 1 Закону № 2662 (тобто вина, піняста властивість якого набута внаслідок його штучного насичення діоксидом вуглецю).

Відсутність Технічних умов виробництва та Технологічної інструкції на виробництво зазначеної у зверненні продукції за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2204 10 96 00 не надає можливості надати відповідь на питання щодо можливості або неможливості здійснення малим виробництвом виноробної продукції виробництва вин ігристих.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.