X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 27.04.2018 р. № 1919/6/99-99-12-01-01-15/ІПК

Щодо використання імпортних коньячних спиртів для виробництва алкогольних напоїв

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податків щодо надання податкової консультації відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) про використання імпортних коньячних спиртів для виробництва алкогольних напоїв і в межах компетенції повідомляє.

Платника податків цікавить питання щодо використання у виробництві алкогольних напоїв (коньяків України) імпортних спиртових дистилятів, які відносяться до коду УКТ ЗЕД 2208 20 89 00, та фактично є коньячними спиртами, але за супроводжувальними документами постачальників-нерезидентів не містять назви «коньячні спирти» і мають назву відповідно до законодавства вимог країни-імпортера, віднесення алкогольних напоїв, виготовлених з використанням таких спиртів, до фальсифікатів і відповідальність за їх використання.

Щодо використання імпортних коньячних спиртів для виробництва алкогольних напоїв.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України визначені Законом України від 19 грудня 1995 року № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі - Закон № 481).

Статтею 2 Закону № 481 визначено, що виробництво коньяку України здійснюється суб'єктами господарювання незалежно від форми власності шляхом купажу коньячних спиртів, витриманих не менше трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою.

Закон України від 16 червня 2005 року № 2662 (далі - Закон № 2662) регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов’язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права і обов'язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні.

Дія цього Закону поширюється на юридичних та фізичних осіб, господарська діяльність яких включає виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства.

Згідно зі статтею 1 Закону № 2662 коньяки України - міцні алкогольні напої з характерним букетом і смаком, виготовлені шляхом купажу спиртів коньячних, отриманих методом дистиляції коньячних виноматеріалів на спеціальних мідних апаратах з фракціонуванням, витриманих не менше трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою. Залежно від строку витримки спиртів коньячних і їх якості коньяки України поділяються на ординарні, марочні і колекційні. Коньяки України можуть випускатися під власною назвою

Пунктом 2.3.2 «Основних правил виробництва і зберігання коньяків України» КД У 00011050-15.91.10:2008, затвердженими Міністерством аграрної політики України від 19 травня 2008 року передбачено, що при виробництві ординарних коньяків України допустимо використання імпортних витриманих коньячних спиртів і коньяків.

Технічні вимоги на імпортні коньячні спирти КД У 00011050-15.91.10-5:2009, затверджені Міністерством аграрної політики України від 19 листопада 2009 року (далі - Технічні вимоги), поширюються на імпортні коньячні спирти, які імпортуються для використання при виробництві ординарних коньяків України та встановлюють, зокрема, основні показники якості імпортних коньячних спиртів, правила приймання, транспортування та зберігання. Пунктом 2 Технічних вимог визначено, що в супроводжувальних документах постачальників, коньячні спирти, згідно з ДСТУ 2163-93 «Виноробство. Терміни та визначення», п. 134, можуть мати назву «Eau-de-vie de vin», або «Brandy spirit», «Cognac spirit» «Eau-de-vie d’alambic», в залежності від вимог законодавства країни-імпортера. На кожну відвантажену партію постачальник видає сертифікат якості, протоколи випробувань, сертифікат походження та інші документи, необхідні для Митних органів України, (пункт 5.1).

Отже, враховуючи викладене вище, у виробництві коньяків України дозволяється використовувати лише коньячні спирти, які можуть мати назву відповідно до Технічних вимог.

Щодо фальсифікації.

Статтею 12 Закону № 481 встановлено, що виробництво алкогольних напоїв здійснюється з використанням спирту етилового ректифікованого, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та виноградного дистиляту спиртового і зернового дистиляту. Використання інших видів спирту для виробництва алкогольних напоїв і харчових продуктів забороняється.

Таким чином, Законом чітко визначені спирти, які можуть використовуватися у виробництві алкогольних напоїв (коньяків України).

Відповідно до статті 1 Закону № 481 фальсифікація алкогольних напоїв та тютюнових виробів - умисне, з корисливою метою виготовлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів з порушенням технології чи з неправомірним використанням знака для товарів і послуг, чи копіюванням форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само прямим відтворенням товару іншого підприємця з самовільним використанням його імені.

Крім цього, статтею 3 Закону № 481 визначено, що на підставі рішення суду про встановлення факту фальсифікації суб'єктом

господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів анулюється ліцензія.

Щодо застосування фінансових санкцій.

До суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі виробництва алкогольних напоїв з використанням інших видів спирту (крім етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового) -200 відсотків вартості виробленої продукції (за оптово-відпускними цінами), але не менше 15000 гривень.

Керуючись нормами чинного законодавства України, суб’єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання повинні провадити свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.