Індивідуальна податкова консультація
Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Товариства щодо практичного застосування окремих норм законодавства стосовно ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), в межах компетенції повідомляє.
У зверненні Товариство повідомляє, що основним видом його діяльності є діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування. Товариство має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та здійснює діяльність з продажу алкогольних напоїв, в тому числі і на розлив.
Товариство зазначає, що здійснює діяльність з продажу алкогольних напоїв в ресторані, в тому числі і на розлив. З метою зменшення витрат часу на обслуговування одного клієнта (час на приготування коктейлю) та можливості доставки їх клієнтам (продаж з доставкою) Товариство планує завчасно готувати/розливати різні коктейлі у закладі ресторанного господарства в окрему порційну тару у вигляді банки/пляшки, яка надає покупцю можливість споживати такий алкогольний напій як у приміщенні закладу ресторанного господарства Товариства, так і взяти його з собою для споживання в іншому місці або замовити його доставку.
Враховуючи зазначене Товариство запитує:
алкогольними напоями здійснювати завчасне приготування алкогольних коктейлів у закладі ресторанного господарства шляхом розливу їх в окрему порціонну тару – банки/пляшки для подальшого їх продажу покупцям (споживачам) для споживання як в закладі ресторанного господарства, так і за його межами, або доставки їх покупцю кур’єром?
Щодо питань 1 та 2
Підпунктом 14.1.28 1 п. 14.1 ст. 14 Кодексу визначено, що виробництво підакцизних товарів (продукції) - технологічний процес, в тому числі змішування, здійснення якого внаслідок зміни форми, властивостей або складу сировини, напівфабрикатів або готової продукції призводить до отримання підакцизних товарів (продукції, у тому числі сировини), надання таким товарам інших властивостей, що призводить або не призводить до збільшення обсягів таких товарів (п.п. 14.1.28 1 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).
Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Кодексу до підакцизних товарів належать спирт етиловий, спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння).
Платником акцизного податку є особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини (п.п. 212.1.1 п. 212.1 ст. 212 Кодексу).
Відповідно до п.п. 212.3.1 п. 213 ст. 213 Кодексу реєстрація у контролюючих органах як платника податку суб’єкта господарювання, постійного представництва, які здійснюють діяльність з виробництва підакцизних товарів (продукції), яка підлягає ліцензуванню, здійснюється на підставі відомостей щодо видачі такому суб’єкту відповідної ліцензії.
Платники, визначені п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу, а також інші платники акцизного податку, які мають діючі ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді (п. 49.2 1 ст. 49 Кодексу).
Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним, а також посилення боротьби з їх незаконним виробництвом та обігом на території України визначає Закон України від 18 червня 2024 року № 3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 3817).
Відповідно до частини першої ст. 1 Закону № 3817:
алкогольний напій - напій, одержаний шляхом спиртового бродіння крохмалевмісної чи цукровмісної сільськогосподарської продукції або вироблений на основі спирту етилового та/або спиртового дистиляту, та/або іншого алкогольного напою, з вмістом спирту етилового понад 0,5 % об., який відповідає товарним позиціям 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 % об. та більше, що відповідає товарній підкатегорії 2103 90 30 00 та товарній підпозиції 2106 90 згідно з УКТЗЕД (п. 2 частини першої ст. 1 Закону № 3817);
ліцензія - право суб’єкта господарювання на провадження відповідного виду (кількох видів) господарської діяльності (п. 40 частини першої ст. 1 Закону № 3817);
повний технологічний цикл виробництва - сукупність приміщень, технологічного та іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини, з можливим використанням напівфабрикатів, інгредієнтів, компонентів тощо, у готову продукцію за визначеною суб’єктом господарювання технологічною схемою з відображенням етапів виробництва (п. 72 частини першої ст. 1 Закону № 3817);
роздрібна торгівля - діяльність з продажу товарів (у тому числі з їх відвантаженням для подальшої доставки) кінцевим споживачам для особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив без фактичного споживання у місці продажу або на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших закладах громадського харчування (п. 76 частини першої ст. 1 Закону № 3817).
Статтею 3 Закону № 3817 визначено основні вимоги до виробництва спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу та алкогольних напоїв.
Виробництво алкогольних напоїв здійснюється суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв та повний технологічний цикл виробництва відповідних алкогольних напоїв (частина десята ст. 3 Закону № 3817).
Відповідно до частини першої ст. 17 Закону № 3817 суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, має право зберігати алкогольні напої за місцем роздрібної торгівлі, без внесення таких місць зберігання до Єдиного реєстру місць зберігання.
Отже, завчасне приготування алкогольного коктейлю, який розливається в окрему порційну тару у вигляді банки/пляшки, та невизначений час (до його продажу покупцям) зберігається у такій тарі, у розумінні Кодексу та Закону № 3817 є діяльністю з виробництва алкогольних напоїв, яка не може здійснюватися на підставі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.
Отже, здійснення Товариством господарської діяльності у спосіб, описаний у зверненні, буде суперечити чинному законодавству України.
Для здійснення такої діяльності Товариству необхідно:
забезпечити повний технологічний цикл виробництва алкогольних напоїв;
отримати ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв;
розлив вироблених алкогольних напоїв здійснювати у тару, визначену частиною вісімнадцятою ст. 3 Закону № 3817;
забезпечити дотримання вимог ст. 62 Закону № 3817 щодо маркування алкогольних напоїв;
забезпечити виконання норм ст. 226 Кодексу щодо маркування алкогольних напоїв марками акцизного податку.
Відповідно до частини другої ст. 73 Закону № 3817 до суб’єктів господарювання за вчинені правопорушення застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу:
за виробництво спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, вирощування тютюну, ферментація тютюнової сировини без наявності ліцензії - 200 відсотків вартості вироблених товарів (продукції) або вирощеного тютюну, або ферментованої тютюнової сировини, але не менше 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (п. 1 частини другої ст. 1 Закону № 3817);
за виробництво та/або зберігання, та/або транспортування, та/або реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, без паперових марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими паперовими марками акцизного податку (крім випадків, передбачених законодавством, та випадків, якщо маркування марками акцизного податку таких алкогольних напоїв не передбачено зовнішньоекономічним договором (контрактом) - 200 відсотків вартості таких товарів (продукції), але не менше 3 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (п. 11 частини другої ст. 1 Закону № 3817).
Щодо питання 3
Згідно з частиною вісімнадцятою статті 3 Закону № 3817 розлив алкогольних напоїв, крім товарів (продукції), зазначених у частинах дев’ятнадцятій - двадцять першій цієї статті, здійснюється у вироблену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, металеву тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки.
Відповідно до частини першої статті 62 Закону № 3817 маркування алкогольних напоїв (крім товарів (продукції), зазначених у статті 63 цього Закону), які реалізуються в Україні, здійснюється відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом, та має містити, зокрема, таку інформацію:
1) загальна назва алкогольного напою або офіційна назва спиртного напою, власна назва товару (продукції);
2) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за надання інформації про алкогольний напій, а для алкогольних напоїв, ввезених на митну територію України, - найменування та місцезнаходження імпортера.
3) торговельна марка (за рішенням оператора ринку харчових продуктів (виробника);
4) країна походження або місце походження - у випадках, передбачених Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»;
5) вміст спирту (% об. спирту етилового);
7) вміст цукру (для алкогольних напоїв, вироблених в Україні для внутрішнього споживання, вимога щодо зазначення вмісту цукру в яких передбачена спеціальною нормативною та технологічною документацією виробника);
8) наявність ароматизаторів, барвників (у разі їх використання);
9) рік врожаю винограду, з якого вироблено марочне вино (крім алкогольних напоїв, ввезених на митну територію України).
Згідно з частиною четвертою статті 62 Закону № 3817 на етикетці або контретикетці, або корку, або пляшці (іншому посуді) товару (продукції) повинні бути зазначені дата виробництва товару (продукції) та податковий номер платника податку (для алкогольних напоїв, вироблених в Україні для внутрішнього споживання).
Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 глави 3 розділу ІІ Кодексу).
© газета "Все про бухгалтерський облік", 2018-2025 Всі права на матеріали, розміщені на сайті газети "Все про бухгалтерський облік" охороняються відповідно до законодавства України. Використання, відтворення таких матеріалів допускаються тільки в межах, установлених законодавством України. При цьому посилання на сайт газети "Все про бухгалтерський облік" є обов'язковим. |
Передплатіть газету "Все про бухгалтерський облік" |
Приєднуйтесь до нас у соцмережах: |