X

Ви можете залишити відгук про цей документ.

Залишилось символів: 200
Пошуковий ресурс "ІПК" газети "Все про бухгалтерський облік"

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 01.08.2025 р. № 4166/ІПК/99-00-09-04-03 ІПК

Індивідуальна податкова консультація

 

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення товариства з обмеженою відповідальністю (далі Товариство) щодо отримання індивідуальної податкової консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства стосовно виробництва вин ігристих та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), в межах компетенції повідомляє.

У зверненні зазначено, що Товариство належить до малих виробництв виноробної продукції, має ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв (для малих виробництв виноробної продукції).

Товариство планує здійснювати виробництво ігристих вин.

Товариство у своєму зверненні запитує:

1. Чи може Товариство виготовляти натуральні ігристі вина (без додавання спирту та цукру) маючи ліцензію на право виробництва алкогольних напої за умови внесення відповідних кодів УКТ ЗЕД? Що для цього потрібно? Згідно яких нормативних документів?

Щодо зазначених питань

 

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, ввезення  на  митну  територію  України,  вивезення  за  межі  митної   території України, оптової і роздрібної торгівлі, зокрема, алкогольними напоями, а також посилення боротьби з їх незаконним виробництвом та обігом на території України визначає Закон України від 18 червня 2024 року № 3817-ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 3817).

Відповідно до частини першої ст. 1 Закону № 3817:

вино виноградне - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається в результаті спиртового бродіння розчавлених ягід або свіжовіджатого соку (сусла), а в разі виробництва вина кріпленого - підвищується шляхом додавання спирту етилового ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового, винного дистиляту (п. 6 частини першої ст. 1     Закону № 3817);

мале виробництво виноробної продукції – суб’єкт господарювання, що здійснює за повним технологічним циклом виробництво та розлив у споживчу тару алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин     плодово-ягідних, напоїв медових) в обсязі, що не перевищує 10000 декалітрів за календарний рік, з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки самостійно вирощених/вироблених та/або придбаних плодів, ягід, винограду, меду, за умови що придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження (п. 41 частини першої ст. 1 Закону № 3817).

Закон України від 16 червня 2005 року № 2662-IV «Про виноград та виноградне вино» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 2662) регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов’язані з веденням виноградників та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права і обов’язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні.

Дія Закону № 2662 поширюється на юридичних та фізичних осіб, господарська діяльність яких включає виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства. Дія Закону № 2662 не поширюється на виробників винограду і вина домашнього, призначених для власного споживання.

Відповідно до ст. 1 Закону № 2662:

вино - алкогольний напій, вироблений з винограду, міцність якого набувається внаслідок спиртового бродіння роздушених ягід або свіжовіджатого соку, а в разі виготовлення вин кріплених - підвищується шляхом додавання спирту етилового, ректифікованого та/або спирту етилового ректифікованого виноградного, та/або дистиляту виноградного спиртового. Міцність вин може становити від 9 до 20 відсотків об’ємних. Органолептичні якості вина повинні відповідати природному складу винограду або відтворювати особливості, набуті внаслідок купажування чи спеціальної технологічної обробки виноматеріалів (п. 12 ст. 1 Закону № 2662);

виноматеріали шампанські - виноматеріали, виготовлені з регламентованих сортів винограду у «білий» спосіб за спеціальною технологією і призначені для виробництва шампанського України та ігристих вин (п. 16 ст. 1 Закону № 2662);

вино газоване - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його штучного насичення діоксидом вуглецю (п. 17 ст. 1 Закону № 2662);

вино ігристе - вино, піняста властивість якого набута внаслідок його насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження, що утворюється під час бродіння сусла або вторинного бродіння виноматеріалів у герметично закритих посудинах (п. 18 ст. 1 Закону № 2662);

Статтею 5 Закону № 2662 встановлено загальні вимоги до виноматеріалів, вин і коньяків, умов їх виробництва, зокрема передбачено, що вина і коньяки України виготовляються згідно з правилами виробництва і зберігання тихих вин, правилами виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва коньяків України, правилами виробництва виноробної продукції, які затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, політики у сфері сільського господарства. Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються матеріали та речовини українського та/або неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо часток їх використання у виробництві, дозволені для використання нормативно-правовими актами.

Відповідно до частини другої ст. 10 Закону № 2662 тиск діоксиду вуглецю в пляшках з готовою продукцією в ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа, «Шампанського України» - не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при 20 град. C.

Виноматеріали для виробництва вин шампанських та ігристих виготовляються з винограду певних сортів, визначених технологічними інструкціями та правилами з їх виробництва (частина третя ст. 10 Закону         № 2662).

Винам білим ігристим шампанізованим, виготовленим за шампанською технологією при вторинному бродінні в герметично закритих ємкостях шампанських виноматеріалів, надається назва «Шампанське України». Винам білим ігристим шампанізованим, виготовленим за шампанською технологією з трирічною витримкою вина в пляшках на дріжджах, надається назва «Шампанське України класичне». Міцність ігристих шампанізованих вин повинна бути не нижче 10,5 відсотка об’ємних (частина четверта ст. 10 Закону № 2662).

Отже, при виробництві вин ігристих суб’єктам господарювання необхідно забезпечити дотримання вимог, встановлених чинним законодавством, правилами виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин та технологічними інструкціями, зокрема, але не виключно, щодо наявності умов для насичення діоксидом вуглецю ендогенного походження, що утворюється під час бродіння сусла або вторинного бродіння виноматеріалів у герметично закритих посудинах, щодо забезпечення вимог стосовно тиску діоксиду вуглецю в пляшках з готовою продукцією в ігристих винах.

Статтею 9 Закону № 3817 встановлено вимоги до матеріально-технічної бази малого виробництва виноробної продукції.

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 9 Закону № 3817 матеріально-технічна база малого виробництва виноробної продукції включає, зокрема:

обладнання для виробництва та розливу у споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових, а саме для забезпечення:

зважування плодів, ягід, винограду, меду;

подрібнення, пресування плодів, ягід, винограду;

бродіння та відстоювання сусла з плодів, ягід, винограду, меду;

зберігання або витримки виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, напоїв медових;

розливу вин плодово-ягідних, виноградних, напоїв медових у споживчу тару;

санітарної обробки технологічного обладнання, винопроводів та інвентарю згідно з вимогами законодавства України.

Відповідно до Пояснень до товарної позиції 2204, затверджених наказом Державної митної служби України від 14.12.2022 № 543 «Про затвердження Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності» зі змінами, до цієї товарної позиції включаються, зокрема, ігристі вина. Такі вина насичують діоксидом вуглецю або шляхом проведення вторинного бродіння в закритих посудинах (справжні ігристі вина), або шляхом додання цього газу штучно після розливу в пляшки (газовані вина). У товарній підпозиції 2204 10 термін «вина ігристі» означає вина в закритих посудинах, що мають надлишковий тиск 3 бар або більше при температурі 20 °С.

Отже, відсутність Технічних умов виробництва та Технологічної інструкції на виробництво зазначеної у зверненні продукції унеможливлює надання відповіді на питання щодо можливості або неможливості здійснення малим виробництвом виноробної продукції виробництва вин ігристих.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 глави 3 розділу ІІ Кодексу).